top of page
  • תמונת הסופר/תמורד שטרן

על כתיבה ברשת, בלוגים, מיתוג אישי ולקיחת יוזמה: ראיון שלי עם יונית צוק



לפני כשנתיים התראיינתי לפודקאסט של יונית צוק (הבלוגריסטית), מאז קבלתי לא מעט פידבקים חיוביים על הראיון מאנשים שישבו והאזינו לו. את הבסיס לפודקאסט הכנו, יונית ואני ע״י ראיון טקסט קצר שלדעתי יצא מספיק מעניין גם בזכות עצמו.


על כתיבה ברשת, בלוגים, מיתוג אישי ולקיחת יוזמה – מקווה שתמצאו את הראיון הזה מעניין ויותר חשוב מזה – מניע לפעולה. בהמשך הפוסט גם תמצאו את הפודקאסט המלא מוטמע ומוכן להשמעה.



 

מתי התחלת את הבלוג ומדוע?

את הבלוג שלי, Usability Talking התחלתי לכתוב בשנת 2007, בתור סטודנט צעיר. נהנתי מאד מהתחושה שאתה מגבש רעיון, מנסח אותו, משחרר לעולם ואז יש אשכרה אנשים שיושבים, קוראים את הדברים ועיתים אתה יוצר השפעה גדולה. לאט לאט התחלתי לשים גם יותר לב לתכנים ולהבנות אותם בצורה כזו שגם תתרום ותעניק ערך וידע אמיתיים. גם חוש ההומור והציניות שליוו את הכתיבה בתחילת הדרך הלכו ונעלמו.


מה הנושא, בעצם, של הבלוג שלך? הוא מאוד עשיר בתכנים וברעיונות

הבלוג התחיל בתור בלוג שסקר נושאים כגון ממשקי משתמש ו- Usability (ומפה גם נשאר השם של הבלוג). לאט, לאט הוא קיבל זווית טכנולוגית יותר, ועם הזמן התחיל לעסוק בקהילות, נטוורקינג ומיתוג.


למי אתה כותב את הבלוג? האם אפיינת פרסונה?

לא ממש. אני כותב כי כיף לי לכתוב. ואני כותב כי אני חושב שאנשים רבים יכולים למצוא ערך בדברים שאני כותב. אני תמיד נזכר בעצמי הצעיר יותר ויודע שהתכנים שאני מפרסם היום היו יכולים מאד לעזור לי בתקופות מוקדמות יותר בקריירה שלי.





אילו הזדמנויות הבלוג נתן לך בחייך האישיים או המקצועיים?

אני יכול לחלק את תשובה לשניים: ההזדמנויות למקומות עבודה ולקיחת חלק בפרויקטים בעלי השפעה ו- שיפור כישורים.


ההזדמנויות למקומות עבודה ולקיחת חלק בפרויקטים בעלי השפעה – החל מהתפקיד שלי במשרד רוה״מ שקיבלתי בגלל הבלוג (כשעזבתי את התפקיד אמרו לי שממש ישבו לקרוא את הבלוג שלי, והוא זה שהכריע את הכף לטובתי), דרך הטור שקבילתי לנהל ב- Ynet, ועד HP והתפקיד הנוכחי שלי ב- Wix. תמיד יש לבלוג חלק מסויים באופן שבו הניסיון המקצועי שלי התגבש והתעשר בניסיון מגוון. הבלוג גם עזר לטי לגבש קהילה סביבי שבאופן די מהיר, יחסית, גם הפכה לקבוצת וואטסאפ חזקה מאד וסגורה שעם זהמן אף יצרה לעצמה רשימת המתנה.


כישורים – אני מאמין גדול בחשיבותן של היכולות הרכות. מדיבור מול קהל, ניסוח ויצירת קשרים. הכתיבה בבלוג, החשיפה שהוא יצר, החיבורים הגלובאליים (אפילו ברמה של יועץ נשיא ארה״ב ברק אובמה) מסייעים לי להביא למקום העבודה שלי ערך רב יותר שמתעצם ככל שהזמן חולף.


איזה סוגי תכנים אתה מעלה בבלוג שלך? ואילו בלינקדאין?

בבלוג אני מעלה מאמרים טיפה יותר ארוכים ומפורטים. הלינקדאין שלי היא פלטפורמה נהדרת מאד מאד לחשיפה, אבל היא מאד מגבילה מבחינת התווים שהיא מאפשרת לכל עדכון שאתה רוצה לעלות. לינקדאין יכולה להיות גם מקום נהדר לתת חשיפה נוספת לתכנים שכבר עלו בעבר ועדיין רלוונטיים. קריאה לפעילות (מיטאפים מקצועיים, פרויקטיים חברתיים שאני מרים – מקבלים תגובה מהירה יותר בלינקדאין). בעבר, היתה ללינקדאין אופציה לא רעה בכלל לכתיבת מאמרים ואפילו פרסמתי שם כמה עשרות מאמרים שלי באנגלית.


איך אתה מפיץ את הבלוג?

היות והבלוג נהיה יותר ויותר מקצועי ופחות ופחות אישי, אני עושה שימוש רב יותר בלינקדאין ופחות בפייסבוק. גם הפיד שלי בטוויטר מוביל ללא מעט מאמרים שלי בבלוג. לאחרונה, נחשפתי לפלטפורמה של טלגרם, ופתחתי את הערוץ שלי ״פורום החדשנות והטכנולוגיה״, וגם היא נהדרת להשגת קוראים חדשים שלא הכירו את הבלוג שלי.


מה המשמעות של בלוג בתור מיתוג אישי, בכלל, ולאנשים בהייטק, בפרט?

אי אפשר להפריז בחשיבות של בלוג למיתוג אישי. זה ה-מקום בו אתה יכול להציג את עצמך, את הרעיונות שלך, את היכולות והאימפקט שאתה מביא איתך. זה גם מקום נהדר שיכול למשוך אליך, באופן פאסיבי אנשים שבשום מקרה אחר לא היו נחשפים אליך בצורה כ״כ מעמיקה. (בהנחה שמה שאתה מציג מעניין אותם). זה המקום גם לתרגל את יכולת הכתיבה והביטוי – דבר שהוא סופר קריטי היום בתעשייה, ויילך ויתעצם.


מה ההבדל בין הבלוג לפורום בטלגרם, לערוץ הלינקדאין שלך?

אני מתייחס לפורום בטלגרם למעין ניוזלטר בחתיכות קטנות (ומשם הוא גם התחיל), והוא מעין כיכר רחוב קטנה שם אני, בין היתר, מציג אנשים מעניינים מהתעשייה ושולח את המנויים להתחבר ישירות בלינקדאין. עד היום אני שומע על חיבורים ותוצאות מטורפות שקורות בגלל זה.


מאיפה אתה שואב השראה לכתיבה בבלוג?

לא יודע. אני פשוט נהנה מזה אני חושב שזה גם קשור לזה שתמיד חשוב לי להיות בצד שלא רק צורך תוכן באופן פאסיבי, אלא גם יוצר אותו.


מתי אתה מספיק גם לכתוב בלוג וגם לעסוק בחייך העמוסים?

בקושי רב. אני צריך לפנות ערב או לשבת ברכבת ולכתוב. את הניסיון והרעיונות למאמרים, יחד עם המבנה הכללי, אני כבר מנסח בראש לאורך היום.


אנשים מפחדים מחשיפה ברשתות, איזה סוג של חשיפה אתה מעניק לקוראיך ואיך אפשר לעשות חשיפה מקצועית בלתי פרסונלית?

האמת שהחשיפה שלי היא מאד מוכוונת מקצועית ולא אישית. עם זאת, יש משהו אישי שכל אחד יכול וצריך להכניס לתכנים שלו, היות ומדריכים מקצועיים יש לא מעט, אבל מדריך מקצועי עם נק זווית אישית של בן-אדם עם הניסיון הייחודי והעמדה שלו היא משהו שנדיר יותר וכיף יותר לקרוא. החשש מחשיפה שאני יכול לחשוב עליו הוא שיתפסו אותך בטעות קשה. לכן , אני משתדל לבדוק את עצמי שוב ושוב לפני פרסום מאמרים ואני ממליץ לכולם לעשות את זה.


לאור ריבוי הרשתות, האם הבלוגים ימותו בעתיד?

שאלה שכבר דנו בה המון. לא הולך לקרות. הרדיו עוד פה, הטלוויזיה פה, הספרים פה. אנחנו פשוט מתרגלים לצרוך תוכן בקשת של אפשרויות רחבה ומגוונת יותר ויותר.


וידאו בלוג – מה לדעתך העתיד שלו ולמי הוא מתאים?

אין לי הרבה ניסיון, ואני מודה שאני מת להכנס לזה. פשוט עוד לא מצאתי את הזמן. עדכון משמח: מאז התנסיתי בהרצאה מקוונת שיזמתי והעברתי, ״מיתוג אישי, קהילות ונטוורקינג״, ונצפתה מעל 300 פעמים. זו היתה חוויה נהדרת שאני מתכוון להמשיך בה…


אחרי איזה בלוגים אתה עוקב?

בשנים האחרונות אני מקדיש את הזמן לקרוא דווקא ספרים ואתרי חדשות כלכלה בעיקר מחו״ל כמו פורבס ו- Business Insider ומנצל את הקריאה לא רק ללמידה אלא לשיפור השפה האנגלית. המעקב שלי הפך להיות פרסונלי בטוויטר (זה החשבון שלי) אחרי דמויות שהעשייה שהם מובילים מעניינים אותי במיוחד.




bottom of page